پوست و مو, سلامت جسم, سلامت و زیبایی

با مهم‌ترین دلایل ریزش مو در زنان آشنا شوید

ریزش مو

مدت زمان تخمینی مطالعه: 11 دقیقه

مو یکی از فاکتورهای زیبایی برای خانم‌ها و همچنین آقایان محسوب می‌شود، به همین دلیل ریزش مو می‌تواند مشکل بزرگی برای زیبایی و ظاهر افراد به حساب بیاید. با این حال این مشکل قابل حل بوده و می‌توان با شناخت علت و درمان مناسب از ریزش مو جلوگیری کرد.

البته بهتر است بدانید که ریزش روزانه  ۷۰ الی ۱۰۰ تار مو طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. در واقع هر زمان که شما دستان خود را در موهایتان ببرید، همیشه تعدادی از تارهای مو در دستان شما باقی می‌ماند چرا که ریزش مو در واقع جزئی از چرخه سالم رشد مو بوده و به موهای جدید اجازه می‌دهد منابع و فضای لازم برای رشد را داشته باشند.

اما در صورتی که تعداد موهای بیشتر از ۱۰۰ عدد را در طول روز از دست می‌دهید، باید برای پیدا کردن علت ریزش موی خود دست به کار شوید. ریزش مو علل بسیار متفاوت و گسترده‌ای را داشته و بعضی از آنها می‌تواند به دلیل کمبود ویتامین یا دلایل پیچیده‌تری مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد. ما در این مقاله سعی کرده‌ایم که مهمترین علل ریزش مو در زنان را به شما معرفی کرده و درباره روش‌هایی که بتوانند بسته به نوع علت، ریزش مو را متوقف کند نیز صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید.

علت‌های اصلی ریزش مو

درمان‌های خانگی ریزش موی سر

مصرف بیش از حد ویتامین  A

همیشه نباید به دلیل کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی ریزش مو اتفاق بیافتد، گاهی نیز مصرف بیش از حد ویتامین‌ها می‌تواند مشکلات موقتی برای بدن به وجود بیاورد که یکی از آنها ریزش مو است.

مصرف بیش از حد داروهای حاوی ویتامین A می‌تواند یکی از علت‌های مهم ریزش مو در زنان باشد. مقدار مجاز مصرف روزانه ویتامین a حدود ۵۰۰۰ واحد بین المللی در روز می‌باشد، البته این مقدار برای کودکان بالای ۴ سال متفاوت بوده و حدود ۲۵۰۰ الی ۱۰۰۰۰ واحد بین المللی است.

با کم کردن میزان مصرف ویتامین A ، فولیکول مو به صورت طبیعی مجدداً رشد خود را شروع کرده و نیازی به درمان بیشتر وجود ندارد. نکته‌ای که باید به آن دقت کنید جلوگیری از قطع یکباره مصرف این ویتامین می‌باشد. سعی کنید به صورت تدریجی مقدار این ویتامین را کاهش داده تا از به وجود آمدن آسیب‌های متعدد برای بدن جلوگیری شود.

کمبود پروتئین در رژیم غذایی

یکی از علل رایج ریزش مو کمبود پروتئین غذایی می‌باشد. شاید برای شما سؤال به وجود آید که چه مواد غذایی حاوی پروتئین هستند، به طور معمول منابع غنی از پروتئین می‌تواند گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات بوده و شما با مصرف متعادل این مواد غذایی می‌توانید پروتئین لازم برای بدن خود را تأمین کنید.

همچنین بهتر است بدانید که حدود دو الی سه ماه بعد از افت پروتئین بدن، ریزش مو اتفاق می افتد، ریزش مو تنها یکی از پاسخ‌های بدن در برابر کمبود پروتئین می‌باشد.

تاثیرات بارداری

بارداری نیز می‌تواند یکی از علت‌های ریزش مو در بانوان باشد. در حین بارداری میزان هورمون‌های جنسی بدن دچار تغییرات شدیدی شده و می‌تواند تاثیرات متفاوتی را بر روی هر یک از دستگاه‌های بدن اعمال کند.

یکی از این تغییرات ریزش مو است. جالب است بدانید که ریزش مو تا مدتی بعد از زایمان نیز دیده شده و یا حتی شدیدتر می‌شود اما نگران نباشید! چرا که بعد از چند ماه بعد از زایمان موهای شما چرخه طبیعی خود را شروع کرده ریزش غیرطبیعی مو قطع خواهد شد.

تغییرات هورمونی

همان طور که گفته شد در طی بارداری تغییرات هورمونی شدیدی اتفاق افتاده و ریزش مو یکی از نتایج غیرقابل اجتناب بارداری می‌باشد. اما با این حال تغییرات هورمونی می‌تواند در دوران غیر بارداری نیز اتفاق بیافتد. به طور مثال داروهای ضد بارداری می‌توانند با هورمون‌هایی که در خود داشته باعث تغییرات هورمونی بدن شما شوند. در این صورت یکی از پاسخ‌های طبیعی بدن ریزش مو می‌باشد.

شما می‌توانید با استفاده از روش‌های جلوگیری از بارداری غیرهورمونی، باعث توقف ریزش موی خود شوید. جهت آشنایی با این روش‌ها که حاوی هورمون‌های جنسی نیستند با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.

کم خونی ناشی از فقر آهن

یکی از علل بسیار شایع ریزش مو کم خونی ناشی از فقر آهن است. زنان به دلیل خونریزی ماهیانه که تجربه می‌کنند، مقداری از آهن بدن خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل تقریباً از هر ۱۰ زن، یکی از کم خونی ناشی از فقر آهن رنج می‌برد. آهن نقش بسیار مهمی در حفظ تارهای مو ایفا می‌کند، زمانی که بدن از کمبود آهن رنج می‌برد قادر به ساخت هموگلوبین نیست چرا که یکی از عنصرهای بسیار مهم در ساخت هموگلوبین آهن می‌باشد.

بیشتر بخوانید  اختلال دو قطبی چیست؟

هموگلوبین‌ها نقش بسیار مهمی در اکسیژن رسانی به سلول‌های مختلف دارند. یکی از این سلول‌ها، سلول فولیکول مو است. هنگامی که اکسیژن به این سلولها نرسد فولیکول‌ها قادر به رشد و ترمیم خود نبوده و در نهایت ریزش مو اتفاق می افتد.

ریزش مو تنها علامت کم خونی ناشی از فقر آهن نیست، بلکه خواب آلودگی، خستگی همیشگی و سرگیجه نیز از علائم آن می‌تواند محسوب شود. برای رفع این اختلال بهتر است با پزشک خود مراجعه کرده و از قرص‌های آهن استفاده کنید. همچنین شما می‌توانید با استفاده از رژیم غذایی غنی از آهن مثل اسفناج، حبوبات و گوشت قرمز کمبود آهن بدن خود را جبران کنید.

کم‌کاری تیروئید

یکی از علت‌های بسیار مهم و شایع ریزش مو کم کاری تیروئید است. تیروئید غده کوچکی در گردن است که با ترشح هورمونی به نام TH وظیفه تنظیم سوخت و ساز بدن، دما، ضربان‌قلب، خلق و خو و غیره را برعهده دارد. اگر غده تیروئید کم کار باشد به این معنا است که هورمون TH به اندازه کافی در بدن تولید نمی‌شود، به همین دلیل مشکلات متنوعی مانند خشکی شدید پوست، افسردگی، بی‌اشتهایی و بزرگ شدن تیروئید رخ می‌دهد. علاوه بر این یکی از علائم مهم کم کاری تیروئید ریزش شدید موی سر است.

این عارضه به راحتی توسط آزمایشات شناسایی شده و با استفاده از تجویز قرص می‌توان آن را درمان کرد، در نتیجه ریزش مو نیز کاهش خواهد یافت.

کمبود ویتامین  B

کمبود ویتامین B یکی از نادرترین عارضه‌ها بوده اما با این حال می‌تواند باعث ریزش مو سر بانوان شود. به طور معمول اکثر افراد از رژیم غذایی که سرشار از ویتامین B می‌باشند استفاده می‌کنند؛ به طور مثال سویا تخم مرغ و هویج و گوشت قرمز منابع غنی از ویتامین بوده که به طور روزانه استفاده می‌شود.

از طریق آزمایش خون می‌توان به کمبود ویتامین B پی برد و همچنین با استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین B و مصرف داروها و مکمل‌ها می‌توان این عارضه را درمان کرد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

در زنانی که از سندروم تخمدان پلی کیستیک رنج می‌برند تخمدان آنها به طور طبیعی فعالیت نکرده و تخمکی در طی سیکل ماهانه آزاد نمی‌کند. به همین دلیل تعادل هورمون‌های جنسی به هم ریخته و هورمون مردانه تستوسترون بیش از حد تولید می‌شود. این سندروم می‌تواند علائم بسیار متنوعی را ایجاد کند؛ به طور مثال قاعدگی نامنظم، ناباروری، آکنه رویش بیش از حد موهای زائد می‌تواند از علائم آن باشد.

با اینکه این سندروم باعث افزایش موهای زائد می‌شود، از رشد و ترمیم موهای سر جلوگیری کرده و باعث ایجاد الگوی موی مردانه در زنان می‌شود. برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک و همچنین ریزش موی سر خود بهتر است به پزشک مراجعه کرده و در عین حال رژیم غذایی معتدل و ورزش روزانه را نیز فراموش نکنید.

بالا رفتن سن زنان

گاهی اوقات ریزش موی سر به علت بیماری‌ها و اختلالات دارویی نیست بلکه می‌تواند پاسخ کاملاً طبیعی بدن به افزایش سن باشد. ریزش مو در سنین ۵۰ سالگی به بالا کاملاً طبیعی است،  چرا که با افزایش سن عملکردهای دستگاه‌های بدن دچار تحلیل شده و از قدرت کمتری برای ترمیم و رشد برخوردار هستند. عارضه ریزش مو به دلیل بالا رفتن سن درمان خاصی نداشته اما تحقیقات برای یافتن راه حل در جریان است.

کمبود آب

کمبود آب در بدن می‌تواند اثرات منفی بر عملکرد دستگاه‌های مختلف بدن بگذارد. به طور کلی آب نقش بسیار مهمی در خون رسانی، سوخت و ساز و سلامت بدن ایفا می‌کند. یکی از اعضای بدن که سلامت آن در گرو مقدار کافی آب می‌باشد، فولیکول‌های مو است. علاوه بر این که آب می‌تواند به هیدراته کردن پوست بدن کمک کرده و آن را سالم‌تر و روشن‌تر جلوه دهد روی پوست سر نیز همان تأثیر مثبت را خواهد گذاشت.

در صورتی که فولیکول مو از آب کافی برخوردار نباشد قدرت رشد و ترمیم کمتری داشته و باعث شکننده و ضعیف شدن موها می‌شود. علاوه بر این که مصرف آب باعث تأمین نیاز بدن می‌شود، استفاده از میوه‌ها و سبزیجات نیز به دلیل آب فراوانی که دارند بسیار توصیه می‌شود.

استرس و افسردگی

امروز استرس یکی از اجزای همیشگی زندگی ما است، استرس می‌تواند علاوه بر اینکه اثرات مخربی بر روی روح و روان ما داشته باشد بدن را نیز تحت تأثیر قرار دهد. استرس می‌تواند تعدادی از هورمون‌های خاص را تولید کرده و وجود این هورمونها اثر منفی بر رشد و ترمیم موها خواهند گذاشت، به همین دلیل استرس روزانه می‌تواند باعث ریزش موی سر بانوان شود.

بیشتر بخوانید  انواع ریزش مو و درمان

برای حل این مشکل می‌‌توانید مدیتیشن، یوگا پیاده روی در طبیعت راه‌های مدیریت استرس را امتحان کنید. تمام این راه حل‌ها علاوه بر این که اثر مثبتی بر رشد موی شما گذاشته سبب می‌شود که از روان سالم‌تری نیز بهره مند شوید.

مصرف دخانیات

 امروز کسی نیست که از اثرات مخرب سیگار و دخانیات بر بدن خبر نداشته باشد. علاوه بر این که دخانیات سبب ریزش مو در زنان شده می‌تواند باعث تخریب بافت ریه، مشکلات خونی و افزایش احتمال ابتلا به سرطان شود.

دخانیات به ویژه سیگار می‌تواند عملکرد سالم فولیکول‌های مو را مختل کرده و از رشد طبیعی آنها جلوگیری کند. در نتیجه ریزش مو سر زنان و مردان غیر قابل اجتناب خواهد بود. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است همین الان سیگار را کنار گذاشته و ورزش روزانه و تغذیه سالم را جایگزین کنید.

ریزش مو ارثی زنان

یکی از مهم‌ترین علت‌های ریزش موی زنان می‌تواند ژنتیک باشد. ریزش مو ارثی زنان در واقع بیماری تلقی نمی‌شود و افراد به صورت طبیعی و ژنتیکی از کمبود هورمون‌هایی رنج می‌برند که برای رشد فولیکول‌های مو حیاتی است.

 در این افراد رشد فولیکول‌های مو به صورت ارثی ضعیف بوده و بعد از ریزش احتمال دارد که دچار کچلی شوند. در ریزش موی ارثی موهای جلوی سر نازک شده و موهای پشت سر نیز در حال ریزش خواهند بود.

 به طور معمول درمان خاصی برای جلوگیری از ریزش موی ارثی زنان وجود نداشته آنها می‌توانند با استفاده از روش‌های مختلف کاشت مو ظاهر طبیعی به موهای سر خود بدهند.

کاهش شدید وزن

بعضی از افراد با استفاده از روش‌های درست و سالم، وزن خود را به صورت تدریجی کاهش می‌دهند که معمولاً اثرات منفی بر بدن خود به جا نخواهد گذاشت. اما در صورتی که کاهش وزن به صورت ناگهانی رخ بدهد علاوه بر این که می‌تواند آسیب‌های جسمی بر سایر دستگاه‌های بدن بگذارد، رشد و ترمیم مو را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. بعضی از اختلالات غذایی مانند بی اشتهایی یا بولیمی می‌توانند علاوه بر کاهش قابل توجه وزن، منجر به ریزش مو نیز شوند. در صورتی که این اختلال درمان شود ریزش مو نیز بعد از مدتی متوقف خواهد شد.

شیمی درمانی

از داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان استفاده می‌شود. این داروها با کاهش سرعت تقسیم سلولی و یا توقف آن، سعی دارند که از رشد توده‌هاس سرطانی جلوگیری کنند. به همین دلیل تقسیم سلولی در فولیکول‌های مو نیز متوقف شده و بعد از مدتی فرد دچار ریزش مو شدید می‌شود. با این حال بعد از توقف شیمی درمانی، موها دوباره به رشد خود ادامه می‌دهند.

ریزش مو یکی از عوارض شیمی درمانی محسوب شده و محققان در تلاش هستند که با تولید داروهای هدفمند، تنها رشد سلولهای سرطانی را متوقف کنند، نه تمام سلول‌های بدن را.

آرایش نامناسب مو

امروزه بسیاری از زنان برای تنوع بخشیدن به ظاهر خود، موهای خود را رنگ کرده یا با ژل‌های مختلف استایل جدیدی را برای خود به وجود می‌آورند. اما استفاده بیش از حد از این مواد شیمیایی می‌تواند تاثیرات مخربی بر سلامت موها گذاشته و بعد از مدتی باعث ریزش مو شوند. همچنین محکم بستن موها با کش سر یا استفاده مکرر از شسوار و اتوی مو می‌تواند جنس موها را ضعیف کرده و بعد از مدتی موها کم پشت شوند.

بهتر است به طور متعادل از مواد شیمیایی برای ایجاد تنوع در موها استفاده کرد و برای خشک کردن موها نیز از هوای آزاد استفاده کرد، در این صورت سلامت موها شما تضمین خواهد شد.

حرف آخر…

ریزش مو ارثی

امروزه به دلیل سبک زندگی استرس زا و متفاوتی که در جریان است، بسیاری از زنان از ریزش موی سر رنج می‌برند. علل مهم ریزش موی سر زنان می‌تواند به دلیل کمبود ویتامین‌ها و یا بیماری‌های خاص باشد و با استفاده از درمان‌های ساده خانگی و یا مصرف داروها از وقوع آن جلوگیری کرد. هر چند بعضی از زنان از ریزش مو ارثی رنج برده که درمان مشخصی ندارد و تنها می‌توان با استفاده از روش‌های کاشت مو، ظاهر طبیعی و زیبای خود را حفظ کرد.

در این مقاله علل اصلی و مهم ریزش مو زنان به طور کامل توضیح داده شد و همچنین درمان‌های خانگی ریزش موی سر نیز توصیه شده است.  هر چند که برای درمان ریزش  موی سر باید علت اصلی را پیدا کرده سپس بعد از درمان آن می‌توان با استفاده از روش‌های خانگی از ریزش موی بیشتر سر پیشگیری کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *